Oppskrifter, tips og råd

På bakekurset deler jeg ut et lite oppskriftshefte som jeg har satt sammen selv. Det er mye informasjon på kort tid under kurset, derfor vil jeg her gi tips og råd, og vise til bilder av prosessene ved lefsebakinga, kjevling og steking av potetkaker samt saupskolt. 

Det er like mange metoder og teknikker å bake på som det er oppskrifter. Jeg har prøvd flere oppskrifter, noen til glede og noen til stor frustrasjon. Å bake lefser tenker jeg skal være kjekt og koselig. Det er viktig å oppleve mestring, ellers vil det sannsynligvis bare bli med den ene gangen. Jeg ønsker at folk skal kunne sette i gang med baksten med glede, og ikke minst lære tradisjonen videre til kommende generasjoner. Derfor har jeg valgt oppskrifter som er gode å jobbe med og som smaker godt. Jeg har brukt flere oppskrifter fra «Lefseboka» som er skrevet av Bodil Nordjore. Anbefales for andre lefseentusiaster!

Dersom du har noen i familien som har en god oppskrift, som du ønsker å prøve. Spør da etter tips og triks som er viktige for nettopp den lefsen/oppskriften. Jeg er vant til lefser som er lette å kjevle og bruker bare hånden for å snu mens jeg kjevler. Hele lefsen legges ned i vannet når den bløtes. MEN andre lefser krever noe annet. Kanskje må man ha et eget underlag i stoff, silikonmatte eller voksduk. Den må kanskje pensles med vann og kun bløtes i klede. Det er så utrolig mange måter å gjøre ting på, så det aller beste tipset er å få all informasjon om hvordan nettopp DE lefsene lages.

Melkefritt/laktosefri – mange gode alternativer i dag!
Dersom jeg skal lage noe helt melkefritt bruker jeg alltid 2 til 3 dl gryr fløte sammen med annen melk. Jeg synes det er best å bruke rismelk eller mandelmelk. Havremelk synes jeg gir for mye smak. Men detter er jo selvsagt smak og behag. Til smørkrem blander jeg melkefri soft og melkefri melange. Bruke gjerne 1 egg oppi smørkremer selv om det ikke står. Når du pisker den, får du en mer luftig krem som ikke blir for stiv når den blir kald. 

Oppskrifter 
Jeg har tatt utgangspunkt i en annen oppskrift, men endret den en del i forhold til innhold. Mitt mål er at det skal være greit å lage lefser hjemme. Bare enkelt er det ikke, men det trenger heller ikke være svært vanskelig. Det krever jobb og noe planlegging, men når man først er i gang, så skal denne oppskriften være god å jobbe med.

Håper du blir fornøyd!

Lefser
Denne oppskriften gir 14 lefser rundt 120 gram per stk.

900 g hvetemel
150 g margarin
3 egg (medium egg – bruker man store, må man spe på med mer mel)
3 ts sukker
5 dl melk
25 g bakepulver

Bland alt det tørre. Ha egg i bakebollen. Smelt margarinen, hell oppi melken. Den skal ikke varmes mer, bare røres inn i margarinen. Hell blandingen oppi bakebollen med egg, ha så i alt det tørre. Kjøres i 3,4 minutt i maskinen. 

Deigen vil være litt klissete, så en kan bruke greit med mel for å dele opp emner og når man kjevler de ut. Del opp emnene, veies og trilles til boller før de trykkes ut. 

Når man kjevler skal lefsen snus mellom hver runde, og man må ha mel på underlaget. Snus mellom 6 til 8 ganger, alt etter hvor mye krefter man bruker når man kjevler. Opp til ca 40 cm i diameter, husk den vil krympe noe på takken. Kjevle heller litt for lite enn for mye, da blir de sprø og knekker lettere. På meteortakke skal varmen være rett under 7. Dersom man har ny takke bør den stå på 6. Lefsene legges oppå hverandre, med den først stekte siden, ned. Pakk inn hele stabelen om de ikke brukes med en gang, ellers tørker de ut. 

Bløtes i langpanne og legges mellom plastposer eller fuktig klede. Begynn med lunkent vann, dersom lefsene "smuldrer" i hendene er vannet for varmt. Dersom de knekker fort, er det for kaldt. Prøv deg frem. Når lefsene er litt tørre, det vil variere fra kjevler til kjevler, så bruk litt godt tid på å bløte lefsene. Da hjelper det ikke å ha glovarmt vann, men varmt og viktigst av alt ta tiden til hjelp. Dersom man bruker klede er det viktig at de er fuktige sånn at de ikke trekker til seg alt vannet som lefsen egentlig skal trekke til seg. Lefsene legges oppå hverandre slik som når du stekte de. Vend bodden med lefser og la de trekke slik at man ikke ser antydning til vann. Dersom man smører for tidlig vil smøret sannsynligvis ikke henge så godt. Lefsen vil og knekke/sprekke der den brettes. 

Lykke til!  

Bilder og beskrivelser er underveis!