Tips og råd

På bakekurset deler jeg ut et lite oppskriftshefte som jeg har satt sammen selv. Det er mye informasjon på kort tid under kurset, derfor vil jeg her gi tips og råd, og vise til bilder av prosessene ved lefsebakinga, kjevling og steking av potetkaker samt saupskolt. 

Det er like mange metoder og teknikker å bake på som det er oppskrifter. Jeg har prøvd flere oppskrifter, noen til glede og noen til stor frustrasjon. Å bake lefser tenker jeg skal være kjekt og koselig. Det er viktig å oppleve mestring, ellers vil det sannsynligvis bare bli med den ene gangen. Jeg ønsker at folk skal kunne sette i gang med baksten med glede, og ikke minst lære tradisjonen videre til kommende generasjoner. Derfor har jeg valgt oppskrifter som er gode å jobbe med og som smaker godt. Jeg har brukt flere oppskrifter fra «Lefseboka» som er skrevet av Bodil Nordjore. Anbefales for andre lefseentusiaster!

Dersom du har noen i familien som har en god oppskrift, som du ønsker å prøve. Spør da etter tips og triks som er viktige for nettopp den lefsen/oppskriften. Jeg er vant til lefser som er lette å kjevle og bruker bare hånden for å snu mens jeg kjevler. Hele lefsen legges ned i vannet når den bløtes. MEN andre lefser krever noe annet. Kanskje må man ha et eget underlag i stoff, silikonmatte eller voksduk. Den må kanskje pensles med vann og kun bløtes i klede. Det er så utrolig mange måter å gjøre ting på, så det aller beste tipset er å få all informasjon om hvordan nettopp DE lefsene lages.

Melkefritt/laktosefri – mange gode alternativer i dag!
Dersom jeg skal lage noe helt melkefritt bruker jeg alltid 2 til 3 dl gryr fløte sammen med annen melk. Jeg synes det er best å bruke rismelk eller mandelmelk. Havremelk synes jeg gir for mye smak. Men detter er jo selvsagt smak og behag. Til smørkrem blander jeg melkefri soft og melkefri melange. Bruke gjerne 1 egg oppi smørkremer selv om det ikke står. Når du pisker den, får du en mer luftig krem som ikke blir for stiv når den blir kald. 

Bilder og beskrivelser er underveis!