Bakeriets historie


Historien om Dalen Lefsebakeri
Dalen Lefsebakeri så dagens lys i 1997, da min mormor Rakel bestemte seg for at hun ville lære å bake lefser. Sammen med min mor Reidun Karin og min tante Inger Marie tok de fatt på oppgaven, og i det gamle gårdshuset begynte de så smått å bake lefser—først og fremst til familie og venner.
Men det tok ikke lang tid før ryktene om den fløyelsmyke lefsa spredte seg som ild i tørt gress. Etterspørselen vokste raskt, og i år 2000 ble det bygget et nytt bakeri på tomta til mamma. På det meste ble det bakt 4000 lefser i uka, med leveranser fra Egersund til Haugesund og lefser som fant veien langt utover landets grenser (vi lar være å nevne USA-eventyret, det gikk så som så...).
Jeg selv var med og bakte i noen år i oppstarten, men valgte å gå videre etter kokkeutdannelsen. Mor fortsatte trofast i over 20 år, helt til sykdom i 2019 satte en stopper for bakingen. Jeg kunne ikke la lefsene forsvinne—det ville vært en tragedie! Så 1. juni 2020 tok jeg over stafettpinnen, og eventyret fortsatte.
Lefse på nye måter – fra tursjokolade til snacks
Jeg begynte å spinne på ideen om å lage en tursjokolade—noe som kunne minne om Kvikk Lunsj, men samtidig være helt annerledes. Hva skulle være det lille ekstra? Hva skulle gi det krønsjet?
Da tok jeg kontakt med June hos Lysefjorden Sjokolade, og det viste seg at hun faktisk hadde tenkt på akkurat det samme: Går det an å bruke tørket lefse i sjokolade? Svaret fant vi raskt—jeg løp hjem, tørket lefse og puttet den i sjokolade. Resultatet? Knallgodt!
Så i dag kan du få sjokolade med tørkede lefsebiter hos Lysefjorden Sjokolade. Perfekt som tursjokolade eller bare som noe ekstra godt til kaffen.
Men for meg stoppet det ikke der. Jeg begynte å leke videre med ideen og prøvde å smaksette tørket lefse med rosmarin og salt. Vips hadde jeg laget en helt ny lefsevariant—sprø, smakfull og perfekt som snacks, til ostefatet eller som en skikkelig krønsj oppå vaniljeisen.
Mulighetene med lefsa er nesten uendelige. Den kan for eksempel brukes til rullader, fylt med for eksempel kremost og røykelaks. Her er det bare fantasiens som setter grenser! Jeg elsker å eksperimentere og finne nye måter å bruke denne tradisjonsrike lefsen på—og det stopper neppe med det første!
Saupskolt, nordlandslefser og syrekaker
Da jeg tok over bakeriet, hentet jeg frem min mormors gamle oppskriftsbok og begynte å lage flere tradisjonsrike bakverk. Jeg falt pladask for saupskolt—bare navnet gjør meg glad! Jeg vurderte å bruke ett annet navn (dog var ikke oppskriften helt den samme) natronkake, men saupskolt måtte det bli. Og den ble en kjempesuksess! I dag hender det faktisk at vi selger mer saupskolt enn lefser.
Jeg lager også nordlandslefser, akkurat slik mormor gjorde. Etter mange forsøk utviklet jeg min egen versjon av syrekaker, med utgangspunkt i mormors sju gamle oppskrifter og flere tips fra mor og kunder. Syrekakene tar tid, mye tid, så jeg prøvde å få folk til å lage dem selv ved å dele oppskriften i lokalavisen. Men nei—de fleste er enige med meg: det er enklere å kjøpe dem ferdige!
Lefsemagi og kursglede
Eventyret stopper ikke der. Jeg har alltid ideer i hodet, og i dag holder jeg lefsekurs for både turister og lokalbefolkningen. Det er utrolig gøy å se hvor glade folk blir av å lære noe nytt med hendene. Mange har lenge hatt ett stort ønske om å lære å bake lefser, de skulle kanskje lære det av en bestemor, men det ble dessverre for sent. Da er det utrolig fint å kunne tilby kurs i lefsebaking. Jeg har også laget mitt eget nettkurs: Lefsemagi—slik at alle som vil kan lære å bake lefser uansett hvor de bor.
Det har vært en utrolig reise på bare fem år, og jeg tror neppe det finnes et kjedelig øyeblikk i hodet mitt. Ideene står i kø—jeg kan bare ikke sette alle ut i livet samtidig!