Bakeriets historie

Dalen lefsebakeri så dagens lys i 1997. Min mormor Rakel ville lage lefser og lærte opp min tante Inger Marie og min mor Reidun Karin. De tre startet så smått å lage lefser i det gamle gårdshuset, først og fremst til familie og kjente. Men rykte om den fløyelsmyke lefsa spredte seg som ild i tørt gress, og det ble lange dager da etterspørselen gikk over all forventning! Dette ga min mor sikkert arbeid og i år 2000, to og et halvt år etter oppstart ble det bygget ett nytt bakeri på hennes tomt.

Det ble på det meste laget 4000 lefser i uka! Det var leveranse til butikker fra Egersund til Haugesund. Men lefsa har reist lengre enn som så, faktisk over hele Norges land. Det var faktisk noen som sendte lefsa til USA, men det gikk ikke så bra...

Jeg var med og bakte i noen år da bakeriet var nytt. Jeg ble noe lei og valgt etter kokkeutdannelsen å ta annen utdannelse. Min mor har i over 20 år laget lefser og annet bakverk etter mormors tradisjonelle oppskrifter, men i 2019 ble hun syk og måtte gi opp lefsebakingen. Jeg begynte å tenke mye på hvor dumt det ville være om ikke lefsen «overlevde». Og etter relativt kort tid bestemte jeg meg for å overta driften, til min mors store glede! Og selvsagt til glede for alle lefseelskere der ute!

Første juni i 2020 overtok jeg stafettpinnen, det var veldig kjekt og spennende! Jeg ble skikkelig ivrig og gjorde mye på en gang, både i forhold til hva jeg bakte og hvor jeg solgte. Jeg fikk eget utsalg, hadde leveranse til butikker, Reko-ringen og marked. Det ble stor produksjon, noe som gjorde at jeg pådro meg flere senebetennelser. MEN det var så kjekt å drive bakeriet, så jeg gav meg aldri tid til å bli bedre. Derfor ble valget å trappe ned produksjonen. Jeg avslutter ikke bedriften, men driver i mindre sala frem til jeg blir bedre. Utsalget vil være åpent lørdager og søndager fra 12.00 til 17.00. Utvalget av bakst vil variere. Jeg har holdt en del kurs, noe som jeg stortrives med! Det vil jeg prøve å fortsette med, ca 1 kurs i måneden. 

 Jeg har ingen planer om å avvikle bedriften, den vil bare bli drevet på en fornuftig måte i forhold til mine utfordringer med senebetennelser.